Форум Шершенців

Теми для публікацій та розмов


Историческая справка
25 січня 2010 Валерий Тачурин

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Тачурин Валерий, користувач 1ua
Валерий Тачурин
Тема: Историческая справка

Село Шершенцi - за адміністративним поділом 16 ст. Брацлавський повіт. За адміністративним поділом 19 ст. Балтський повіт. За адміністративним поділом 20 ст. Кодимський район.

Церква св. Михаїла Храм засновано: 1790 р. Коментар: Церква св. Михаїла перетворена з уніатської на православну в 1794 р. [ЛМУ, с. 21, 62; ГСК, с. 247]. Церква св. Михаїла збудована в к.18 ст. – кам'яна однокупольна, разом з дзвіницею, тісна. Вона існувала до 1897 р. В 1895 р. закрита через ветхість. Нова кам'яна церква закладена на місці старої в 1897 р., мала б бути закінчена в 1905 р. [ПЦ, c. 53 – 54]. Церква св. Михаїла 1800 р. [ZDR, s. 34].
Жарких М.І. «Храми Поділля», інформація взята з сайту http://www.myslenedr...>http://www.myslenedr...

25 січня 2010

Тачурин Валерий, користувач 1ua
Валерий Тачурин
Тема: Историческая справка
Наш шлях лежить до Шершенець. Від Кодими всього за півгодини автобус чи автомашина домчить нас до місця призначення. Широка асфальтова траса перетинає безкраї поля, луги, пронизує ліс. Обабіч пливуть чарівні краєвиди. Око ледве встигає фіксувати живописні картини. То мимо пропливе пшеничний лан, то ніби величезною скатертю простелиться зелене бурякове поле, а то гігантським білим простирадлом забіліє гречка і у вікна війне медовим запахом. Село за час свого існування назви не змінювало. Шершенці, як в минулому так і в теперішній час було і є селом, належить до Шершенецької сільради Кодимського району, Одеської області. Розташоване між двома схилами гір, між якими біжить річка Білочі. В минулому селяни називали її 'Золотою'. На берегах річки було розташовано одинадцять мукомельних млинів та одна шерстобійня.

25 січня 2010

Тачурин Валерий, користувач 1ua
Валерий Тачурин
Тема: Историческая справка

У 80-90-х роках економічні труднощі призвели до міграції сільського населення до великих міст. За результатами перепису населення у 2001 році чисельність жителів с. Шершенці зменшилась до 1480 чоловік.
У селі – Будинок культури, мережа магазинів, прокладено бетоновану дорогу, що з’єднала Шершенці с селом Грабовим та молдовським селом Вадатурковим. Через річку Білочі збудовано два мости. Споруджено дитячий садок, який нині, на жаль, не працює. Уже отремонтировали.

У 1992 році закінчилось будівництво школи на 310 місць, де обладнано десять кабінетів, в тому числі – комп’ютерний клас, створено кабінет-світлицю народознавства. Сьогодні в школі працюють 17 учителів з вищою освітою, 5 – з середньою спеціальною. Навчається в школі понад 200 учнів.
Село Шершенці нині знаходиться у прикордонній зоні. На території села розміщена прикордонна застава.

25 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити